Yoga Rotterdam voor de juiste techniek

Yoga RotterdamJe kunt de term Yoga op verschillende manieren vertalen. Zo betekent het ‘juk’ maar ook ‘beheersen’, ‘verenigen’ en ‘herboren’. In elk geval is Yoga een van de in totaal zes orthodoxe filosofische scholen van het hindoeïsme. In beginsel is Yoga een manier om te leren zowel lichaam, gevoel en geest te beheersen om vervolgens de vereniging met God te bereiken.

Veel minder gericht op de vereniging met God

Anno 2019 is het allemaal iets minder richting die vereniging met God gericht en delen we als we het over Yoga hebben eigenlijk over Yoga hatha. Dit is een tak van Yoga die bestaat uit een systeem van oefeningen. Je zou dus inderdaad kunnen zeggen dat de yogatechniek een discipline is die de mens de mogelijkheid geef om juist in een staat van Yoga te geraken.

Ontspanningsoefeningen afkomstig uit de hatha Yoga

In onze samenleving wordt met Yoga gedoeld op ontspanningsoefeningen uit de hatha-yoga. Deze wordt als zeer heilzaam beschouwd in een druk en jachtig leven. Een leven ook dat de nodige spanningen binnen ons lichaam opbouwt. In onze maatschappij wordt Yoga dan ook gezien als zeer goed voor de gezondheid en wordt het zonder welke religieuze bedoeling dan ook beoefend.

Door de juiste ademhaling komt er balans in het autonome zenuwstelsel

Bekend is ook de ademhaling die bij Yoga hoort. Deze ademhalingsmethode brengt het autonome zenuwstelsel in balans en helpt om aan stress gerelateerde klachten en psychologische klachten te kunnen beïnvloeden. Onze Yoga, die van de westerse wereld dus, bestaat dus uit asana’s (lichaamshoudingen) en pranayama, de genoemde ademhalingstechnieken. De hatha Yoga is de basis voor heel veel andere soorten van fysieke Yoga.

Yoga is iets anders dan mindfulness

Yoga is dus iets heel anders dan mindfulness. Je kunt mindfulness letterlijk vertalen als achtzaamheid, een uitdrukking die komt uit het Angelsaksisch, dat weer de oorsprong kent in het boeddhisme. Mindfulness is een gemoedstoestand die getypeerd wordt door het bewust worden van eigen, fysieke ervaringen, gevoelens en gedachten zonder dat die meteen overgaan op automatische reacties. Om deze staat te bereiken, doe je aan meditatie en andere aandachtsoefeningen.

Bewuster te leven

In onze wereld verwijst mindfulness naar een training om mensen te leren bewuster te leven en om op een andere wijze om te gaan met stress, met gedachten zeker met emoties. Mindfulness is echter vooral een manier om het hier en nu te voelen, of anders: het aangaan van een zachtmoedige relatie met wat er zich op dit moment aanbiedt. Bewuste aandacht dus.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *