Eerste hapjes baby vanaf 4 maanden oud

Eerste hapjes babyVanaf het moment dat je baby 4 maanden oud is, is hij of zij toe aan de eerste baby hapjes. Je kunt vanaf 4 maanden beginnen met het geven van kleine oefenhapjes. Vanaf 6 maanden heeft je kleintje ook echt vaste voeding nodig naast borst- of flesvoeding. Je laat je kindje stapje voor stapje wennen aan vaste voeding. Dit kan op vele manieren. Wij helpen je een stukje verder met deze tips.

Oefenhapjes vanaf 4 maanden

De kleintjes zijn tot 4 maanden alleen nog maar gewend aan melk. Borstvoeding of flesvoeding blijft voorlopig ook nog het belangrijkste voedingsmiddel voor je baby, maar met de oefenhapjes kun je jouw kleintje alvast laten wennen aan andere smaken en texturen. Je kunt van alles geven als oefenhapje want je kunt je baby gewoon een hapje geven van het eten dat jij ook eet. Wel zijn er sommige producten die je beter niet kunt geven om je baby te laten wennen aan vast eten, zoals rauwe vis en rauw vlees en te zoute en te zoete producten zoals honing. Rond de eerste verjaardag eet jouw kleine man of vrouw gewoon met de pot mee.

Groentehapjes of fruithapjes

Groentehapjes en fruithapjes zijn beide een uitstekend hapje om mee te beginnen. Kies voor zachte smaken zodat je baby rustig kan wennen aan alle nieuwe smaken, zoals bloemkool, broccoli en pompoen in een groentehapje of banaan, meloen, avocado en peer in een fruithapje. Deze oefenhapjes kun je gemakkelijk zelf thuis klaarmaken of kant en klaar kopen in een potje. Ook kun je een beetje groente van je eigen bord pletten en een klein hapje aan je baby geven.

Naar vaste voeding

Vanaf ongeveer 6 maanden heeft je kindje behoefte aan meer vast voedsel. Als jouw kleintje al gewend is aan diverse smaken door de oefenhapjes kun je deze wat grover gaan serveren. Ook kun je bijvoorbeeld korstjes, soepstengels en crackertjes aan je kindje geven om hem of haar te introduceren met gluten en koolhydraten. Daarnaast kun je beginnen met vlees, vis en ei. Vanaf een maand of 10 oud kun je jouw kindje wat kwark of yoghurt geven. Doordat zure zuivelproducten minder wei-eiwitten bevatten geven deze minder kans op overgevoelige reacties. Er zijn bepaalde voedselsoorten die je het best kunt vermijden in het eerste levensjaar. Zo kunnen kleintjes over het algemeen niet goed tegen koemelk, gezoet voedsel, zout, honing en junk food.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *